Loopscholing; waar is dat eigenlijk goed voor?
Iedereen kan hardlopen, het gaat alleen voor de één wat makkelijker en sneller dan de ander. Loopscholing is belangrijk voor iedereen die met enige regelmaat gaat hardlopen. Of je nu korte of lange afstanden loopt, een ervaren of onervaren loper bent.
Loopscholing werkt blessurepreventief. Je spieren worden sterker, langer en leniger. Je houding en je techniek verbeteren waardoor je dus efficiënter gaat lopen. Op den duur kost het hardlopen je dus minder energie.
Tegelijkertijd train je ook je hersenen. Wanneer je regelmatig loopscholingsoefeningen doet, word je je bewust van je fouten en ga je in de loop van de tijd de loopbeweging beter uitvoeren.
Doe de oefeningen altijd aan het begin van een training, dan ben je nog fris en kun je de loopscholingsoefeningen meteen toepassen tijdens het hardlopen. Doe je dit na je training, dan is het effect een stuk minder. Je voert de oefeningen door de vermoeidheid minder goed uit.
Probeer tijdens je training regelmatig even te focussen op je houding. Je merkt op den duur dat je vaker onbewust de goede houding aanneemt.
Als je 10 km gaat hardlopen, zet je zo’n 6000 – 9000 passen. Wanneer je looptechniek niet goed is, gaat er veel energie verloren. Verder komt er bij iedere stap die je zet zo’n 3x keer je lichaamsgewicht op je heupen, knieën, voeten en enkels terecht.
Daarom is het ook goed om spierversterkende oefeningen te doen. Veel hardloopblessures komen uiteindelijk vanuit de heupen, bv door een spier die overbelast is door verkeerd gebruik. Om dit te voorkomen is een combinatie krachtoefeningen met loopscholing een must voor iedere hardloper!
Iedereen die hardloopt heeft een eigen doel. Maar een doel dat iedereen heeft, is lopen zonder klachten en blessures. Dit doel kun je bereiken door bewust bezig te zijn met wat je doet. Dan is je doel alweer een klein stukje dichterbij!
Veel loopplezier gewenst!!